Vanhan veräjän luona


Jos jokin laulaja ja kappale muodostavat tunnusomaisen parivaljakon, niin sellainen on varmaan Eila Pienimäki ja kappale Vanhan veräjän luona. Eila Pienimäki osallistui 50-luvun lopulla useisiin laulukilpailuihin ja pärjäsi niissä hyvin. Voittikin aika monta. Hän sai menestyksensä ansiosta levytyssopimuksen ja pääsi legendaarisen Toivo Kärjen ”talliin”. Toivo Kärki lupasi edistää Eilan uraa ja auttaa häntä. Niinpä Eila Pienimäki muutti Helsinkiin ja hänen varsinainen laulajanuransa alkoi. Ensimmäinen levytys, Tesoro Mio, tapahtui 24.4.1958. Saman vuoden joulukuun alussa hän levytti kappaleet Missä ovat sanasi ja Itke en lemmen tähden. Vuoden 1958 levytykset eivät saavuttaneet mainittavampaa menestystä, mutta ne avasivat tien levytysuran jatkolle seuraavana vuonna. Toivo Kärki sävelsi erityisesti Eila Pienimäelle tarkoitetun vauhdikkaan foksin, johon Reino Helismaa teki sanat. Kappale levytettiin 26.3.1959 ja sen nimi oli Vanhan veräjän luona. Kappaleesta tuli valtaisa menestys ja Eilan ura lähti lentoon. Pienimäki levytti uransa alkuvuosina paljon Toivo Kärjen hänelle säveltämää musiikkia ja aika usein niihin teki sanat Reino Helismaa.

60-luvulla Eila Pienimäki avioitui ja muutti Yhdysvaltoihin. Hän palasi Suomeen avioliiton purkauduttua 80-luvun alussa ja jatkoi laulajan uraansa. Muutama vuosi sitten hän vietti 80-vuotispäiviään ja laskee itse laulajan uransa kestäneen 60 vuotta! Mielestäni Eilan ääni on ainutlaatuinen ja kaunis. Hänen tekninen osaamisensa on erinomainen. Hän on tehnyt monta muutakin hittiä uransa varrella. Mieleeni tulee näin äkkiseltään kappaleet Laulu tulipunaisesta kukasta, Tulenliekki ja On aina toukokuu. Mutta niin se vain on, että jos pitäisi nopeasti määritellä laulaja Eila Pienimäki, niin minäkin varmaan vastaisin, että hän se laulaja joka laulaa laulun Vanhan veräjän luona 🙂


Vain yhtä ei lausuttu ääneen. Sen uskoimme mieleemme jääneen. Silloin uskoin, että ainiaan meille kuutamo luo kultiaan, että toisiamme tavataan luona vanhan veräjän.
REINO HELISMAA


Vanhan veräjän luona

Vanhan veräjän luona-kappaleen on tehnyt tuttu parivaljakko eli Toivo Kärki ja Reino Helismaa. En ole tehnyt tarkkaa tilastoa heidän yhteistyöstään, mutta yhteisiä kappaleita on varmaan satoja 🙂 Vanhan veräjän luona-kappaleen ensilevytys on vuodelta 1959 ja siitä muodostui sellainen tavaramerkki, että se yhdistettiin aina Eila Pienimäkeen. Itse asiassa hän levytti kappaleen neljästi eli ”uudistetut versiot” ovat vuosilta 1975, 1976 ja 1990. Muita mainittavia levytyksiä kyseisestä kappaleesta ovat: Henry Theel (1971), Eero Aven (1980), How Many Sisters (1983) ja Taneli Mäkelä (1988).

Eiköhän lähdetä kuuntelemaan Oken versiota kappaleesta Vanhan veräjän luona. Musiikkivideo on sivun ylälaidassa.

Omistan tämän kappaleen hyvälle ystävälleni Heiskalle, joka siirtyi tämän vuoden helmikuussa rummuttelemaan taivaalliseen orkesteriin.


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×