Kuuntele myös muut sota-ajan kappaleet täältä
Elämää juoksuhaudoissa oli talvi- ja jatkosodan suosituimpia kappaleita Suomessa. Sen tarina alkaa kuitenkin paljon aikaisemmin, sillä se on sävelletty jo ensimmäisen maailmansodan aikana. Sen sävelsi silloisen Venäjän Itämeren laivaston kapellimestari G. Dubriansky. Hyvästä yrityksestäni huolimatta en pystynyt selvittämään hänen etunimeään, mutta sen tiedän, että se alkaa G:llä 🙂 Tämä valssi oli tuttu jo ennen Talvisotaa Suomessa, sillä legendaarinen Ramblers oli tehnyt siitä instrumentaali-version vuonna 1937. Laulun sanoittaja, Usko Kemppi, oli talvisodan aikana kovassa tykistökeskityksessä, jossa kranaatit räjähtelivät ja puita kaatui ympärillä. Tuon parin tunnin aikana alkoi valssin sävel soida hänen mielessään ja hänen kertomansa mukaan sanat syntyivät siihen lähes itsestään. Kaksikin artistia teki siitä levytyksen Välirauhan aikana, syksyllä 1940 eli Talvisodan jälkeen. Toinen näistä laulajista oli Eugen Malmstén, joka levytti sen Tukholmassa ”Sointu orkesterin” kanssa (luultavasti oikeasti Ramblers) ja toinen laulaja oli A.Aimo (Aimo Andersson), joka teki kappaleesta sen legendaarisen version, jonka kaikki muistavat. Säestävä orkesteri oli tässä jälkimmäisessä, kukapas muu kuin ”Sointu orkesteri”. Olen pistänyt orkesterin nimen lainausmerkkeihin, sillä varsinaista Sointu orkesteria ei ole koskaan ollut. Sointu levy-yhtiö vain nimitti levytyksiä varten koottuja kokoonpanoja Sointu-orkesteriksi. Soittajia on ollut vaikea jälkikäteen selvitellä dokumenttien puutteiden vuoksi. Myös muilla levy-yhtiöillä oli omia orkestereita, kuten vaikkapa Triola levy-yhtiöllä oli Triola orkesteri..
Mies yksin vain valveillaan muistelee ja aatokset kauas kotiin harhailee. Nyt varmaankin äiti siell’ valvoo viel’ huokaillen ja rukoillen puolesta rakkaan lapsosen.
Elämää juoksuhaudoissa
Sävellys on merkitty moniin lähteisiin kansanmelodiaksi, vaikka sen on säveltänyt G. Dubriansky. Sodan aikana ei katsottu hyvällä silmällä venäläisiä musiikintekijöitä… Suomalaiset sanat on tehnyt Usko Kemppi. Vuoden 1937 ja 1940 ensilevytysten jälkeen kappaleesta löytyy lähes 200 merkintää julkaisuista, joten se on ollut todella suosittu. En aio pitkästyttää lukijaa luettelemalla niitä kaikkia, mutta muutama ansaitsee tulla mainituksi. Koska Ramblersin ensiversio oli instrumentaali, niin monet tunnetut harmonikan soittajat ovat levyttäneet kappaleen: Lasse Pihlajanmaa (1954), Jorma Juselius (1960), Veikko Ahvenainen (1972) ja Taito Vainio (1981). Laulajista mainittakoon aiemmin mainittujen lisäksi: Matti Louhivuori (1961), Tapani Kansa (1971), Viktor Klimenko (1974), Henry Theel (1974), Erkki Junkkarinen (1985), Solistiyhtye Suomi (1989) ja Korsuorkesteri (1992),
Eiköhän lähdetä kuuntelemaan Oken versiota kappaleesta Elämää juoksuhaudoissa. Musiikkivideo on sivun ylälaidassa.
Omistan tämän kappaleen omalle isälleni, joka puolusti maatamme molempien sotien aikana ja haavoittuikin jatkosodan aikana. Kiitos isälle ja muille sotiemme veteraaneille sekä sankareille itsenäisestä Suomesta.