Besame Mucho


Olen toistuvasti maininnut, että musiikki on tärkeä osa ihmisen elämää. Televisiossa on pyörinyt sarja nimeltä Elämäni biisi. Sen idea on yksinkertainen: viisi vierasta tulee suoraan lähetykseen studioon ja he tuovat mukanaan itselleen merkityksellisen kappaleen, ”Elämänsä biisin”. Muille vieraille ei paljasteta biisiä, vaan studio-orkesteri ja laulajat esittävät kappaleen (yleensä fantastisen hienosti), jonka jälkeen pyritään arvaamaan kenen biisistä on kysymys. Kaikki viisi kappaletta käydään näin läpi ja parhaiten arvannut vieras voittaa ”kisan”. Ohjelman helmi ei ole kuitenkaan kyseinen kisa, vaan se kun vieraat vuoroillaan kertovat miksi kyseinen kappale on heidän elämänsä biisi ja miten se liittyy heidän elämäänsä. Ne tarinat ovat todella hienoja. Musiikki vaikuttaa taianomaisesti elämään. Suosittelen lämpimästi katsomaan kyseisen ohjelman. Uudet jaksot alkavat taas tänä syksynä.

Tämän kertainen kappaleeni Besame Mucho on myös tällainen ”Elämäni Biisi”. Minulta toivottiin, että laulaisin sen musiikkivideolle. Nämä ystäväni – sanotaan vaikkapa Anneli ja Paavo (nimet muutettu) – ovat tavanneet ja rakastuneet tämän levyn tahtiin. Se on seurannut heitä läpi pitkän ja onnellisen yhteisen avioliiton ja minä saan kunnian juhlistaa tätä liittoa esittämällä tämän kappaleen heille. Tämä levy onkin omistettu Annelille ja Paavolle!

Hurmion lahjoitit mua kun sä hyväilit. Enää muuta tahdo en. Silmäsi tummimmat luoksesi kutsuvat, taas tunnen rakkauden.
KARI TUOMISAARI
Jaa tämä artikkeli

Besame Mucho

Besame Mucho on yksi maailman eniten levytetyistä kappaleista. Jopa The Beatles-yhtye on versioinut sitä konserteissaan ja taitaa heillä olla siitä studiovetokin. Kappaleen on säveltänyt meksikolainen Consuelo Velazquez. Hän oli kappaleen säveltäessään vain 16 vuotias. Kerrotaan, että hän sävelsi kappaleen ennen kuin itse sai ensisuudelmansa, joten aika hyvin hän on löytänyt aiheen tunnelman. Ensilevytykset kappaleesta tehtiin 1940-luvun alussa. Ensiksi espanjaksi Emilio Tuero ja sitten Nat ”King” Cole teki siitä englanninkielisen version. Loppu onkin sitten historiaa, sillä kuuluisien ulkolaisten levyttäjien joukko on mahtava.

Suomalaisten levyttäjien joukko ei ole myöskään vähäinen: Eero Väre (1947), Juha Eirto (1956), Danny (1966), Eino Grön (1969), Seitsemän seinähullua veljestä (1973), Kivikasvot (1974), Fredi (yksinään – 1977), Arto Nuotio (1977), Erik ”Hullujussi” Mantere (1979), Aarno Raninen (1981), Tapani Kansa (1987) ja Vesa-Matti Loiri (1994). Siis varsin kirjava kattaus hyvin erilaisia laulajia. Kappaleesta on lisäksi instrumentaaleja a la Francis Goya ja Heikki Laurila sekä useita bändiversioita kuten Defenders, Herttuat ja Gulliver.

Minä lisään suomalaisten versioiden määrää yhdellä 🙂 Video on sivun ylälaidassa.



Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×