Tarja


Ihmisen elämässä on sattuman merkitys tavattoman suuri. Vuonna 1979 Kake Randelin (hittejä: Kirje kotiin, Tarja, Avaa hakas, Kielletyt tunteet…) ja hänen bändinsä päättivät osallistua Syksyn säveleen kappaleellaan En unta saa. Syksyn sävel oli siihen aikaan ”SE KILPAILU” niille, jotka halusivat olla jotain Suomi-iskelmässä. Kilpailu pyöri televisiossa vuodesta 1968 vuoteen 2001. Siihen osallistui parhaina aikoina satoja sävellyksiä ja artisteja. Lista kisan voittajista on kuin suoraan katsaus iskelmän kultaisesta kirjasta. Ja niinhän siinä sitten kävi, että Kake Randelin karsiutui kisasta. Aivan kuten kymmenet ja taas kymmenet muutkin yrittäjät.

Markku Veijalainen pyöritti samoihin aikoihin televisiossa Syksyn sävelen liitännäistä nimeltään Syksyn sävel – Karsitut. Markku esitteli ohjelmassa kappaleita, jotka esiraati oli karsinut. Ne eivät siis päässeet itse kilpailuun. Näin kävi luonnollisesti todella monelle merkittävällekin artistille, sillä osallistujia oli parhaina vuosina satoja ja loppukilpailuun pääsi kymmenkunta kappaletta. Markku Veijalainen nosti esiin myös alan uusia tekijöitä ja Kake Randelin oli näiden onnellisten joukossa vuonna 1979. Hänen omatuotantoa oleva kappaleensa, En unta saa, tehtiin ohjelmaa varten oikeassa studiossa uusiksi ja hän pääsi esittämään sen suurella estradilla eli televisiossa. Sympaattinen Kake vetosi yleisöön, hän sai ohjelman ansiosta levytyssopimuksen ja pääsi tekemään ammattilaisten kanssa musiikkia. Hänen ensimmäinen albuminsa (Kake Randelin, 1981) toi kultaa, toinen (Huoleton, 1982) kultaa ja platinaa, kolmas (Kop, kop, kop, 1983) kultaa ja platinaa ja vielä neljäskin (Kake, 1984) kultaa. Melkoinen alku nuoren miehen laulajan uralle!


Ensimmäisen Syksyn sävelen voitti vuonna 1968 Kristian (oikeasti Bengt Huhta) kappaleella Näin on.

Syksyn sävel

Syksyn sävel-kilpailun voittajalista on todella komea. Sieltä löytyy mm. Pasi Kaunisto, Irwin Goodman, Sammy Babitzin, Jukka Kuoppamäki, Jussi Raittinen & The Boys, Erkki Liikanen, Marion, Mikko Alatalo, Lea laven, Kirka, Ari Klem, Rainer Friman, Eija Kantola, Kari Vepsä, Eino Grön, Marita Taavitsainen ja Janne Tulkki. On myös monesti käynyt niin, että hävinneistä kappaleista on tullut suositumpia kuin voittajista. Esimerkiksi vuonna 1976 kisan voitti Erkki Liikasen Jokkantii, mutta syksyn todellinen hitti oli karsintoihin jäänyt Tapani Kansan R-A-K-A-S.


Tarja sinä rakas, ikävä on mulla. Siellä missä olet, sinne tahdon tulla. Rakkaan vierellein vain tahtoisin. Tarja onko sylis’ yhä lämpöinen?
RAUL REIMAN
Jaa tämä artikkeli

Tarja

Tarja kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Raul Reiman. Häneltä löytyy levytysluetteloista noin tuhat merkintää, enimmäkseen sanoittajana, mutta on siellä satakunta sävellystäkin. Tarja taitaa olla hänen sävellyksistään tunnetuin ja suosituin. Tarja-kappaleesta tehtiin peräti kolme ensilevytystä ilmestymisvuonna 1982. Nämä kolme levyttäjää olivat: Kake Randelin (albumi Huoleton), Markus ja Jukka Koivisto. Näistä ainoastaan Kaken veto sai siivet alleen ja tuli erittäin suosituksi. Ja siinä sitten onkin kappaleen koko levytyshistoria. Ilmeisesti Kaken veto oli niin leimallinen ettei kukaan muu ole sen jälkeen siihen tarttunut. Siis ennenkuin minä nyt 🙂

Eiköhän lähdetä katsomaan ja kuuntelemaan Oken versiota Tarjasta. Musiikkivideo on taas sivun ylälaidassa. Muistakaa: nupit kaakkoon ja pomppikaa kertosäkeessä muiden mukana 🙂



Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×