Nosta lippu salkoon


Hiljattain edesmennyt Vexi Salmi oli melkoinen sananiekka. Hän pystyi mahduttamaan kolmeen minuuttiin hienoja tarinoita, joita Suomen kansa rakasti. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi tämän kertainen kappaleeni Nosta lippu salkoon:

Sankarimme matkaa bussilla kotiinpäin. Hän on juuri vapautunut kolmen vuoden vankilatuomion jälkeen. Hän on tyypillinen hiljainen suomalaismies, sillä hän ei ole juurikaan kirjoitellut vankilasta, eikä tiedä rakkaansa nykyisestä elämästä paljoakaan. Tarina ei kerro ”kakun” syitä, mutta voimme olettaa, että jos hän on ensikertalainen, niin alkuperäinen tuomio on ollut kuutisen vuotta. Rikos on siis kohtuullisen suuri. Hän on vankilassa tajunnut omat virheensä ja haluaa elämäänsä kertakaikkisen muutoksen. Tämän hän kertoo rakkaalleen hiljattain lähettämässään kirjeessä. Hän toivoo, että jos rakas on vielä vapaa, niin tämä ottaisi hänet takaisin. Hänessä on sen verran herrasmiestä, että hän jättää päätöksen tästä asiasta kokonaan rakkaalleen. Jos hän on tervetullut takaisin kotiin, niin sen merkiksi on lippu vedettävä salkoon. Jos taas lippua ei näy, häipyy hän kuvioista ja se siitä!

Mahtava tarina, joka kerrotaan vauhdikkaan melodian kera reilussa kolmessa minuutissa!


Vexi ja Irwin laskevat kultalevyjään vuonna 1970.
Kuva: Teppo Lipasti
Jos sä lipun nostat salkoon tiedän sen,
että turhaan luoksesi tullut en.
Mut jos mä näänkin salon aivan tyhjillään,
on parempi kun, sä unohdat mun, sua mä vaivaa en…
VEXI SALMI

Minun on ihan mahdotonta arvioida Vexi Salmen merkitystä suomalaiselle musiikkielämälle, mutta hänen sanoituksensa löytyy yli 3000:lta levyltä. Kun tämä urakka jakautuu vuosille 1965 – 2020, niin voi sanoa, että lähes jokainen merkittävä artisti on levyttänyt tai laulanut Vexi Salmen sanoittaman kappaleen. Hän oli yksi alansa suurista.


Nosta lippu salkoon

Nosta lippu salkoon on alkuperäiseltä nimeltään ”Tie a Yellow Ribbon ’round the Ole Oak Tree”. Sen on säveltänyt säveltäjäkaksikko Irwin Levine – L.Russell Brown. Kappaleen levytti USA:ssa Tony Orlando and Dawn (Dawn: Telma Hopkins ja Joyce Vincent). Siitä tuli ryhmän suurin hitti ja listaykkönen Jenkeissä vuonna 1973. Vielä samana vuonna siihen tarttui Suomessa Kai Hyttinen. Se julkaistiin hänen albumillaan Honolulu ja saavutti kultaa vuonna 1974. Samana vuonna, 1974, kappaleen levytti myös Frederik, mutta ”Kuju” oli jättänyt siihen niin kovan puumerkin, että tuskin kukaan muistaa ”Reetun” versiota. Nosta lippu salkoon on niin ilmeinen Kujun kappale ettei oikeastaan muita mainittavia levytyksiä löydy siitä suomeksi.

Minun oli tietenkin pakko tarttua tähän haasteeseen ja kappaleen musiikkivideo löytyy sivun yläreunasta. Nosta lippu salkoon on kokoelmani ”Kolmonen” avausraita. Seuraa kokoelman kehitystä ja tilaa uutiskirjeeni 🙂


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×