Syvä kuin meri


Menestystango Syvä kuin meri ja Esko Rahkonen kuuluvat erottamattomasti yhteen. Tämä tango oli Esko Rahkosen ensimmäinen levytys ja siitä tuli heti jättimenestys. Esko Rahkonen levytti tangon uransa aikana kahteen kertaan, 1965 ja 1978. Versiot ovat toistensa kaltaisia ja oikeastaan vuoden 1978 äänitys on tekninen modernisointi ensimmäisestä levytyksestä. Sävellyksestä ei löydy kovin laajaa levytysten joukkoa, sillä Esko Rahkosen ”veto” on niin hyvä ja leimallinen ettei oikeastaan kukaan toinen tunnettu laulaja ole uskaltanut tarttu tähän kappaleeseen – paitsi tietysti minä 🙂


Suot onnen mi laaja on kuin meri rannaton ja riemun, se syvä niinkuin meri on…
UNTO MONONEN

Kaiken takana on Unto Mononen

Nakkikioski voi olla muutakin kuin tappelua odotusjonossa. Esko Rahkonen saa nimittäin kiittää löytämistään Unto Monosta, jonka hän kohtasi Rovaniemellä – kuinkas muuten – nakkikioskin jonossa 🙂 Tämän kohtaamisen seurauksena Mononen vakuuttui Esko Rahkosen lahjakkuudesta ja alkoi valmentaa hänestä vielä parempaa laulajaa. Myöhemmin Mononen järjesti Rahkoselle koelaulutilaisuuden Toivo Kärjen kanssa. Kärki toimi silloin Fazerin tuotantopäällikkönä. Rahkonen sai levytyssopimuksen ja samalla tärkeän askeleen urallaan eteenpäin.

Kun Esko Rahkonen oli tekemässä Fazerille ensimmäistä levyään, oli hän tyytymätön singlen toiseen kappaleeseen. Toinen kappaleista oli Unto Monosen Yön hiljaisuudessa, joka jäi levylle, mutta toisen tilalle Mononen sävelsi uuden levyn vanhan tilalle. Tämä uusi sävellys oli Syvä kuin meri. Tämä Esko Rahkosen ensimmäinen single löi itsensä läpi ja oli singlelistan TOP 10:ssä koko loppuvuoden 1965. Keikat alkoivat mennä kaupaksi ja Esko Rahkonen lunasti paikkansa tangolaulajiemme prinssiosastossa, Reijo Taipaleen ja Eino Grönin kera.


Jostain syystä minä olen tehnyt aika monta versiota Unto Monosen sävellyksistä (Sateen tango, Yön hiljaisuudessa, Illan varjoon himmeään). Kaipa se on niin, että minuun vetoaa näiden sävellysten kauniit melodiat ja sanat jotka ovat kuin suoraan elämästä. Syvä kuin meri on tällä kertaa sovitettu tangoksi, joten eikun kaveri kainaloon ja baanalle. Video löytyy sivun ylälaidasta.


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×