Kaunis valhe


Listailin tässä eräänä päivänä omia musiikkivideoitani ja huomasin, että en ole julkaissut pariin vuoteen parivaljakon Georg Malmstén / R.R.Ryynänen tekemää musiikkia. Heidän tuotantonsa on niin laajaa, että minä en ehdi edes niitä kaikkia tässä elämässä tekemään, mutta on se myös niin laadukasta, että sieltä kannattaa poimia helmiä silloin tällöin. Kummallakin herralla on massiivinen tuotanto plakkarissaan ja olen jostain lukenut, että Malmsténilla on yli 500 levytettyä sävellystä ja Ryynäsellä liki 1000 sanoitusta. Pistäkääs paremmaksi!


Kaunis valhe

Malmstén teki tästä kappaleesta ensilevytyksen vuonna 1940. Sen jälkeen kuluikin liki 20 vuotta ennenkuin Annikki Tähti teki siitä oman versionsa vuonna 1959. Malmstén tarttui sävellykseen uudelleen ja levytti sen toiseen kertaan vuonna 1963. Tämä oli sitä aikaa kun sota-ajan hittejä levytettiin uusiksi. Tekniikan kehitys teki mahdolliseksi paremman laatuiset äänitykset. Luonnollisesti äänen parannukseen vaikutti myös levyjen vaihtuminen savikiekoista 45 ja 33 kierroksen levyihin.

Tämän jälkeen Kaunis valhe levytettiin tasaisin väliajoin, mutta varsinainen suurmenestystä siitä ei koskaan tullut. Muutamia levytyksiä, jotka nousevat esiin listasta, ovat Kivikasvojen veto vuodelta 1974, Taneli Mäkelän sekä Tapani Pertun levytykset vuodelta 1990 ja Korsuorkesterin vuosina 1992 ja 1993. Piirosen Kari lauloi omansa vuonna 1993. Ja onhan kappaleen levyttänyt myös Martinmäen ja Turun omat pojat, Matti ja Teppo vuonna 1995!


Smiling girl face closeup. Winter. Warm parka.
… Kuin talvinen aurinko hetkisen vain, sä loistit kerran taivahallain …
R.R.RYYNÄNEN

Laulakaa valsseja

Malmstén on tehnyt paljon eri tyylisiä sävellyksiä. Täytyy myöntää, että valinnasta oli pientä vääntöä, mutta sen ratkaisi – yllätys, yllätys: Erkki Junkkarinen. Hän antoi aikanaan meille nuoremman polven laulajille pitkän kokemuksen tuoman vinkin: ”Laulakaa valsseja – valssit ovat tanssien kuningas”. Uskoni häneen on niin kova, että valintamme päätyi valssiin 🙂

Kuten olen teille aiemminkin sanonut: ota kaveri kainaloon ja baanalle keinumaan. Video löytyy sivun yläosasta.


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×