Hiekkaa – Polvere


Suomessa on kautta aikain julkaistu paljon käännösiskelmiä. Ilmeisesti italialainen musiikki istuu hyvin suomalaiseen makuun, sillä suuri joukko menneiden vuosien suosikeista on Italialaista alkuperää. Eipä taida löytyä tunnettua suomalaista artistia viime vuosisadalta, joka ei olisi levyttänyt ”italoa”. Joskus näistä levyistä tuli Suomessa suositumpia kuin kotimaassaan Italiassa. Tyypillinen tällainen kappale on Hiekkaa – Polvere, jonka on säveltänyt Mario Micheletti ja alkuperäiset sanat on tehnyt Angelo Galetti. Italialaisen version levytti ensimmäisenä vuonna 1954 Narciso Parigi. Yritin löytää kopiota alkuperäisestä esityksestä, mutta vaikka muuta Parigin tuotantoa löytyy paljonkin verkosta, niin Polverea en ole vielä kyennyt löytämään. Eikä Polveresta taida löytyä kuin pari italiankielistä versiota muiden artistien tekemänä. Sovituksena on ollut useinmiten joko tango tai beguine.

Hiekkaa

Kokonaan toisenlainen menestys kappaleelle muodostui Suomessa. Ensimmäisenä sen levytti suomeksi Jorma Lyytinen, jolla on kaunis lyyrinen ääni. Suomalaiset sanat teki vanha tuttavamme Sauvo Puhtila (tuttu – jos olet lukenut juttujani). Pidän kovasti Jorman versiosta ja olen omaani vähän linjannut siihen suuntaan. Muutenkin suomalainen levyttäjäjoukko on komea ja levytysten aikahaarukka kattaa puoli vuosisataa.

Myös Vesku levytti Hiekkaa-tangon vuonna 1983. Itse asiassa hän on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen Naantalin Kaivohuoneella, kun hän esitti kappaleen yhdessä Olli Ahvenlahden kanssa Vesku show’ssa. Mukana oli vain laulu ja piano, mutta voi hyvä tavaton kuinka se esitys toimi loistavasti. Hieno muisto viime vuosisadalta.

Hiekkaa vain, pölynvalkoista hiekkaa vain…
EsittäjäVuosiHuomaa
Lyytinen Jorma1957
Sillgren Teuvo1957
Tuomi Veikko1957
Taipale Reijo1966
Lappalainen Jari1974Instrumentaali
Lehtinen Eino1977
Jarkko Juhani1981
Loiri Vesa-Matti1983
Petersen Jörgen1983Instrumentaali
Roponen Jussi1987
Tulipunaruusut1987
Helttunen Aulis1988, 1995
Lehtinen Väinö1988
Nikkinen Onni1988
Rangers1988Instrumentaali
Solistiyhtye Suomi1989
Sorsakoski Topi1993
Ahvenainen Veikko1994Instrumentaali
Ritari Petri1999

Ykkönen valmis

Hiekkaa-kappale onkin päätösraita ensimmäisestä kokoelmastani, jonka nimi on mielikuvituksellisesti ”Ykkönen”. Koko albumin voi kuulla täällä. Oken tuleva toiminta on tätä kirjoitettaessa hieman sumun peitossa. Tähän lisäisin vielä, että kannattaa tilata uutiskirjeeni, niin tiedät asiasta ensimmäisenä 😉

Hiekkaa on tanssimusiikkia, joten eikun stereot täysille ja baanalle! Pyöritä lantiota, pyöritä.


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×