Lokki


Radiossa pyöri jokin aika sitten ohjelmasarja nimeltään Hitin kaava. Oken tuli seurattua sitä ihan viran puolesta 🙂 Tässä ohjelmassa viisaat ihmiset analysoivat menestyneitä kappaleita. Tutkittiin sointukulkuja, sanoituksia, melodiaa, sovitusta, esittäjän tulkintaa ja vaikka mitä. Monesti päädyttiin analyyseissä muutamiin yksityiskohtiin, jotka nostivat kappaleen ylös tavallisten kappaleiden suosta. Kyllä minä allekirjoitan näiden asiantuntijoiden päätelmät, mutta kuitenkin minusta tuntuu, että menestyshiteissä on lisäksi jotain maagista. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi kappale nimeltään Lokki.

Lokki

Lokki on venäläinen kansanlaulu, jonka tunteisiin vetoavat sanat on tehnyt Antti Henttonen. Ensimmäisenä sen levytti suomeksi Mauno Kuusisto vuonna 1971. Sen jälkeen sen levyttivät vuorollaan Maritta Tammenoja (1979), Juhani Halmetoja (1984), Juhani Nummi (1988), Eila Torvela (1989), Reijo Salminen (1991), Kristiina Mäki (1992), Antti Vanninen (1993) ja Viljo Askola (1994). Mikään näistä levytyksistä ei saavuttanut mainittavaa menestystä. Ja sitten eräs naisbasisti/laulaja kuuli kappaleesta ravintolatyöntekijältä ollessaan Saariselällä keikkailemassa. Hän ihastui siihen ja otti sen ohjelmistoonsa. Ja loppu onkin sitten jo historiaa. Tämä laulaja oli luonnollisesti Arja Havakka, joka teki Lokista ensin omakustannekasetin. Levy-yhtiö osti kasetin oikeudet ja se julkaistiin 1994. Siitä alkoi melkoinen menestys ja jos Havakka jostain tunnetaan, niin se on Lokki-valssi.

Maagista

Arja Havakka ehti kiertää keikkalavoja liki 30 vuotta ennenkuin hän sai oman menestyshittinsä. Hän teki sen kappaleella, jonka oli levyttänyt jo usea artisti 20 vuoden aikana ennen häntä. Eikö tässä olekin jotain maagista?

En olisi uskonut mikä pyöritys yhdestä Lokki-valssista tulee
ARJA HAVAKKA

Nyt onkin oikea hetki ottaa rakkaintasi kädestä, pyytää häntä kanssasi parketille keinumaan ja pistää sivun ylälaidan oleva video pyörimään…


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×