Särkynyt onni


Oken seuraajalle ei liene mikään suuri yllätys, että palaan taas Georg Malmsténiin. Jotenkin Molli-Jori onnistuu soittamaan sisälläni tiukuja ja ne ihan selvästi värähtelevät hänen musiikkinsa tahtiin. Oli sitten kyseessä hänen säveltämänsä tai vain hänen esittämänsä musiikki. Monen hänen esittämänsä kappaleen kohdalla on nimittäin käynyt niin, että olen ollut hämmästynyt ettei kappale olekaan hänen kynästään lähtöisin. Niin hyvin Jori otti kappaleet haltuunsa ja teki niistä oman näköisiään.


Ensimmäinen iskelmätähti syttyy

1920-luvun puolivälin aikoihin Jori soitti kornettia Laivaston soittokunnassa ja oli ylennyt siellä myös Suomen kaikkien aikojen nuorimpana musiikkivääpeliksi (19v). Malmstén siirtyi vuosikymmenen lopulla Helsingin konservatorioon (nykyisin: Sibelius-Akatemia) opiskelemaan laulua. Hän esiintyi oppilaskonserteissa ja sai hyviä arvosteluja esityksistään. Näiden esiintymistensä ansiosta hän sai saksalaisen Parlophone-levy-yhtiön kiinnostumaan itsestään.

Malmstén pääsi vuonna 1929 levytysmatkalle Berliiniin, missä hänellä oli mahdollisuus levyttää muun materiaalin lisäksi joitakin omia sävellyksiä, kuten kappale ”Särkynyt onni”. Tämä levytys oli se läpimurto, joka nosti hänet luultavasti Suomen ensimmäiseksi viihdemusiikin tähdeksi. Särkynyttä onnea myytiin huimaavat 17 000 kappaletta, joka siihen aikaan, gramofonien valtakaudella, oli valtava määrä.


Oi, jos kerran saisinkaan surut heittää unholaan! Oi, jos voisin, niin kuin soisin, sinut nähdä rinnallain. Silloin ruusun kauneimman, silloin lemmen puhtahan sulle toisin, omas oisin, unelmoisin onnestain
GEORG MALMSTÉN


Särkynyt onni

Kun ottaa huomioon kappaleen varhaisen ilmestymisen markkinoille (ensilevytys vuonna 1929), sen alkuunsa saaman suuren suosion sekä sävelmän kauneuden, niin Särkynyttä onnea on levytetty todella vähän. Jori levytti itse kappaleen uudelleen 1953. Vasta vuonna 1969 tehtiin ensimmäinen toisen laulajan levytys, kun Pauli Räsänen teki oman versionsa. Vuonna 1976 Kalevi Korpi levytti sen, 1988 Veikko Lavi, 1990 Tapani Perttu, vuonna 1991 Seppo Ruohonen ja vuonna 1998 loput Ruohosen veljeksistä – no, joo: Matti ja Teppo 🙂

Nyt onkin taas aika kuunnella Oken versio kappaleesta. Rauhaisaa Joulun odotusta. Musiikkivideo on sivun ylälaidassa.


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×