Suvivalssi


Aika harvalle sanoo nimi Reijo Lumisalmi yhtään mitään. Jos sanon, että hän on säveltänyt ja sanoittanut 80-luvun alun suuret hitit Yksinäinen ja Suvivalssi, niin alkaa tuntua tutummalta. Reijo poistui joukostamme aivan liian nuorena, alle nelikymppisenä. Häneltä löytyy rekisteröityjä sävellyksiä nelisenkymmentä. Voin vain kuvitella millaisia sävellyksiä olisikaan vielä syntynyt, jos hän olisi saanut elää kauemmin (k. 1987). Hän ei ollut musiikin ammattilainen vaan oli töissä Tie- ja Vesirakennuslaitoksessa (TVL). Youtubesta löytyy nimihaulla yhden albumin verran hänen sävellyksiään hänen itsensä esittämänä. Kannattaa kuunnella.

Olen aiemminkin ihmetellyt sattuman merkitystä laulujen ja laulajien suosiossa ja menestyksessä. Sattuma näytteli suurta roolia myös Reijo Lumisalmen sävellysten yhteydessä. Reijo tarjosi omia sävellyksiään Erkki Junkkariselle, joka lupasi miettiä asiaa. ”Eki” sanoi Reijolle, että jos hän ei ottaisi itselleen näitä kappaleita (mm. Yksinäinen, Suvivalssi), niin hän antaisi ne levy-yhtiölleen, joka keksisi niille sopivan artistin. Niin siinä sitten kävi, että Erkki Junkkarinen ei sävellyksistä sen kummemmin innostunut ja Lumisalmen sävellykset ohjattiin levy-yhtiön toimesta Reijo Kalliolle. Reijo Kallio oli silloin pitkän linjan mies, joka oli esiintynyt yli 25 vuotta. Varsinaista menestystä ei ollut tullut ja välillä Reijo Kallio teki muutaman vuoden muita hommia mm. autokoulunopettajana. Reijolle kaiman sävellykset kuitenkin kelpasivat ja hän kertoi jälkeenpäin, että kun kappaletta Yksinäinen äänitettiin, niin hän ja studiossa olleet muusikot vähän hymyilivät levyn pateettisuudelle, mutta ammattimiehinä hoitivat homman kotiin. Myöhemmin vähättelevät hymyt varmasti hyytyivät, sillä Reijo Kallion Yksinäisestä tuli vuoden 1980/81 suurin hitti ja hänen ensimmäinen timanttilevynsä. Mahtoi Erkki Junkkarista ottaa päähän oma päätöksensä olla levyttämättä Lumisalmen kappaletta. Varsinkin koska hänen uransa oli silloin jo laskusuunnassa.

Reijo Kallion kunniaksi on sanottava, että ilmeisesti juuri hänen tulkintansa Yksinäisestä teki siitä hitin. Tuskimpa Erkki Junkkarinen olisi saanut siihen samanlaista latausta. Samoihin aikoihin Reijo Kallio levytti myös toisen Lumisalmen kappaleen, Suvivalssin ja siitä tuli todellinen kestohitti. Se on nimittäin ollut julkaisustaan lähtien Suomen suosituin häävalssi – ainakin kesähäissä 🙂


… Näin valssi kun soi, sinut rakkahin vierellein toi. Kun kanssas löysin onnenmaan, en pois mä tahdokaan…
REIJO LUMISALMI
Jaa tämä artikkeli

Suvivalssi

Ollakseen niinkin suosittu häävalssi, on aika harva artisti tohtinut levyttää Suvivalssin. Ensimmäisenä sen levytti luonnollisesti Reijo Kallio (1980), Martinmäen omat pojat, Matti ja Teppo levyttivät sen 1981 ja uudelleen vielä 1990. Raimo Piipponen Tulipunaruusut-yhtyeen kera levytti sen vuonna 1983. Tässä tunnetut artistit. Säveltäjä itse levytti kappaleen myös vuonna 1983.

Suvivalssi on viimeinen kappale kokoelmaani nimeltään Kolmonen. Hieman minä mietiskelen mitä tästä eteenpäin, mutta eiköhän se selviä aikanaan. Kannattaa tilata uutiskirjeeni, niin tiedät ensimmäisenä.

Ja nyt eikun valssaamaan Suvivalssia – yksin tai pareittain – pääasia, että keinutte mukana. On pakko pistää tähän loppuun vielä kiitokset: Iso kiitos Markulle ja Liisalle ihanasta häävalssivideosta.


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×