Sateen tango


Unto Monosen tuotanto ei ole laaja, jos häntä vertaa esimerkiksi suomalaisiin jättiläisiin kuten Georg Malmstén tai Toivo Kärki. Mutta Unto Mononen oli mahtavien melodioiden säveltäjä. Hänet muistetaan ehkä parhaiten tangoistaan, mikä kylläkin saattaa johtua siitä, että silloin aikanaan 60-luvulla, tango vaan kertakaikkiaan oli huippusuosittua Suomessa. Hänen tunnetuimpia tangojaan ovat mm. Satumaa, Tähdet meren yllä, Lapin tango, Syvä kuin meri ja tietenkin Sateen tango.

Hän on menestynyt myös toisenlaisen musiikin säveltäjänä. Esimerkiksi monet hänen alunperin tangoksi säveltämistään kappaleista on myöhemmin sovitettu rytmimusiikiksi ja löytäneet aivan toisenlaisen kuulijakunnan uusina versioina. Tällaisista muunnoksista minulle tulee nyt ensimmäiseksi mieleen vaikkapa kappaleet Yön hiljaisuudessa ja Illan varjoon himmeään.

Unto Mononen menehtyi vain 37 vuotiaana. Hän ehti kuitenkin säveltää laadukkaan tuotannon, josta noin puolet on julkaistu hänen kuolemansa jälkeen. Muistan nuorena kuunnelleeni hänen dramaattista elämäntarinaansa radiokuunnelmassa ”Tunti kerrallaan”.

Sateen tango

Sateen Tango sopii suomalaiseen mielenmaisemaan kuin nyrkki silmään – siis ainakin marraskuun sadekeleissä. Kappaleen on sanoittanut yhdessä Unto Monosen kanssa Sauvo ”Saukki” Puhtila. Alkuperäisen levytyksen teki vuonna 1965 Reijo Taipale. Ilmeisesti tämä levytys muodostui niin vahvasti Taipaleen levyksi, että jälkikäteen kappaleeseen ovat uskaltaneet tarttua tunnetuista artisteista vain Taneli Mäkelä (1988) ja Kari Piironen (1990). Niin ja tietysti minä, sillä päätin valita tämän kappaleen alkuraidaksi Unto Monosen tuotannosta ?

Sivun yläosassa linkki Oken versioon Sateen tangosta. Kuuntele hyvillä laitteilla.


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×