Metsäkukkia


Metsäkukkia on suomalainen kansanlaulu, joka on kautta aikain ollut yksi suosituimmista häävalsseista Suomessa. Tosin tästä suomalaisuudesta ei olla ihan varmoja vaan epäilevä katse suuntautuu itäiseen naapurimaahamme. Aika moni suomalainen kansanlaulu onkin oikeastaan sieltä kotoisin. Aluksi Metsäkukkia niitti laakereita erilaisina harmonikka-versioina.

Sen ovat levyttäneet kaikki Suomen tunnetuimmat harmonikan soittajat, kuten Viljo Vesterinen (1937), Lasse Pihlajamaa (1950), Matti Viljanen (1955), Taito Vainio (1960), Veikko Ahvenainen (1962) ja Esko Könönen (1964). Myös moni harmonikan soiton harrastaja on opetellut kappaleen ja muistelen oman siskonikin tapailleen sitä ”hanurilla”.


Metsäkukkia on suosittu haitari-instrumentaali
Viljo Vesterinen (1937), Lasse Pihlajamaa (1950), Matti Viljanen (1955), Taito Vainio (1960), Veikko Ahvenainen (1962) ja Esko Könönen (1964)
OKE KARA

Metsäkukkia laulettuna

Itse kuningas Olavi Virta levytti kappaleen vuonna 1952. Sanoittajana toimi Aune Alatuuhonen eli  Aune Haarla  (myös Annuli ja Anu Tuulos). Aune Haarla oli muuten Yleisradion viihdeosastolla hommissa ja nousi kansallisesti tunnetuksi 60-luvulla legendaarisen ”Kankkulan kaivolla”-ohjelman ansiosta. Kankkulan kaivon tunnetuin hahmo taisi olla kaimapoikani Oke Tuuri, joka esitti Tippavaaran vanhaa isäntää. Oke Tuuri kunnostautui myös musiikin saralla mm. kappaleilla ”Pitkä matka on Tippavaaraan” ja ”Pigalle”. Aune Haarla on luonnollisesti sanoittanut nämä hauskat kappaleet…

Olavi Virran jälkeen Metsäkukkia on levytetty säännöllisin väliajoin uudelleen ja sen ovat tehneet ainakin Georg Ots (1958), Tapio Rautavaara (1963), Erkki Junkkarinen (1970), Viktor Klimenko (1974), Eino Grön (1977), Arja Saijonmaa (1981), Vieno Kekkonen (1989) ja Tapani Kansa (1991).

Häävalssi jota ei tullutkaan

Metsäkukkia on itse asiassa tilaustyö. Eräs Oke Karan ihana ihailija esitti toivomuksenaan, että tekisin hänelle tämän kappaleen. Se oli hänelle häävalssi, joka jäi aikanaan tanssimatta. Tällä tarinalla on onneksi onnellinen loppu, sillä olen saanut tietää, että tämä valssi on nyt tanssittu minun tahdissani ja vieläpä alkuperäisen sulhon kanssa. Olen todella iloinen voidessani olla mukana näin iloisessa asiassa.

Metsäkukkia on suosittu häävalssi

Eiköhän pistetä nyt Oken versio Metsäkukkia-valssista soimaan ja mennään pyörähtelemään se parketille – yksin tai yhdessä! Video on artikkelin alussa.


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×