Kappale kauneinta Suomea


1970-luvun lopun tanssilavojen kuningas oli Erkki Junkkarinen. Muutaman vuoden ajan hän dominoi tanssilavoja, saavutti Suomen ensimmäisen platinalevyn, itse asiassa tupla sellaisen, sekä 11 kultalevyä. Vielä tänä päivänäkin hän on yksi eniten levyjä myynyt suomalainen artisti lähes puolella miljoonalla levyllään.

Erkki Junkkarinen saa kaiken

Asian tekee merkilliseksi se että Junkkarisen suosion huippu ajoittui vain muutamaan vuoteen 70-luvun lopulla. Mutta mitä vuosia ne olivatkaan. Erkki Junkkarinen julkaisi 1970 – 74 kolme albumia joista mikään ei saavuttanut merkittävää suosiota julkaisunsa aikoihin. Supersuosio alkoi 1974 kun hän levytti 25 vuotistaiteilijajuhlan tiimoilta uuden albumin, ”Ruusuja hopeamaljassa”. Sen nimikkokappale räjäytti pankin ja nousi käsittämättömään suosioon.

Hän oli tosin levyttänyt kappaleen aiemmin jo 60-luvulla nimellä ”Ruusut hopeamaljassa”, mutta ilman sanottavaa menestystä. Kappaleen uusintalevytyksestä alkoi sellainen rumba ettei paremmasta väliä. Hän sai Hopeamaljastaan Suomen ensimmäisen platinalevyn ja myöhemmin vielä tuplaplatinaa. Ihmiset janosivat niin paljon Erkki Junkkarisen musiikkia, että kolme aiemmin samalla vuosikymmenellä julkaistua albumia kaikki myivät jälkikäteen kultaa!


Kappale kauneinta Suomea. Kaunis tyttö, siniset silmät, salaperäinen katse. Kurkistaa vihreän lehden takaa.
Erkki Junkkarinen sai Hopeamaljastaan Suomen ensimmäisen platinalevyn ja myöhemmin vielä tuplaplatinaa.
OKE KARA

Keikkaa pukkaa

Erkki Junkkarinen oli ahkera keikailija ja vuosina 1976-1977 hän oli viikkokausia reissussa käymättä kotona. Hänellä oli silloin jopa puolivuotisjakso jolloin hänellä oli keikka joka päivä ja nämä keikat olivat eri puolilla Suomea! On päivänselvää ettei kukaan jaksa moista rääkkiä loputtomasti, varsinkaan kun matkaa oli taitettu tällä saralla jo liki 30 vuotta. Vuosikymmenen lopun lähestyessä Erkki Junkkarinen alkoi tietoisesti hiljentää tahtia. 1978 ”EKI” julkaisi 11. kultalevynsä, albumin ”Kappale kauneinta Suomea”. Sen jälkeen kestikin liki vuosikymmenen ennen kuin hän julkaisi uutta materiaalia. Mutta huippusuosion päivät olivat silloin jo jääneet taakse.

Kappale kauneinta Suomea

Kun syksykin on taas ovella, niin valitsin Erkki Junkkarisen tuotannosta hänen viimeisen suurhittinsä, joka liittyy teemaltaan syksyyn (muita Junkkarisen levyjä täällä). Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Martti Pohjalainen. Hän on tullut tunnetuksi paitsi tästä työstään, niin myös Fazerin sinisen suklaan mainosmelodiasta ”Sininen” (”Kun taas saapuu hetki sininen…”). Varsinaisen uransa Martti Pohjalainen onkin tehnyt mainosmusiikin puolella, jossa hänellä on kuulemani tiedon mukaan yli 300 sävellystä. Tätä oli vaikea tarkistaa, sillä mainosmusiikkia ei rekisteröidä samoin kuin ”oikeaa muusiikkia”.


”Kappale kauneinta Suomea” sävellyksen on levyttänyt myös Sakari Kuosmanen. Tämä versio saavutti ihan mukavan suosion ja taitaa olla yksi Kuosmasen suosituimmista levyistä. Minun versioni on kuitenkin linjattu alkuperäiseen Erkki Junkkarisen tyyliin. Eiköhän kuunnella miten se sujuu – musiikkivideo on artikkelin alussa 🙂


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×