Ilta skanssissa


Jos pitää pitää mainita joku tunnettu suomalainen orkesteri 1930 – 1940-luvulta, niin varmaan aika monet sanoisivat nimen Dallapé tai Dallapé-orkesteri. Tämän legendaarisen orkesterin vaikutus suomalaiseen rytmimusiikkiin oli valtavan suuri. Siinä soitti tai esiintyi, sen kultakauden aikana, yli sata soittajaa ja laulajaa. Sillä oli oma musiikkiopisto ja se on ollut ponnahduslautana monelle tunnetulle muusiikin vaikuttajalle. Dallapén laulajina ovat toimineet mm. Ansa Ikonen, Matti Jurva, Kalevi Korpi, Kauko Käyhkö, Veli Lehto, Georg Malmstén, Tauno Palo, Rafu Ramstedt, Tapio Rautavaara, Eero Sinikannel, Annikki Tähti ja Olavi Virta. Vain kaikkein tunnetuimmat mainitakseni. Dallapén pitkäaikaisin luottolaulaja oli kuitenkin A. Aimo, joka on jäännyt useimmille vähän tuntemattomaksi.


A. Aimo

A.Aimo (oikeasti Aimo Andersson) oli 1930 ja 1940 luvuilla yksi Suomen suosituimmista laulajista. Jo 30-luvulla hän levytti useita kappaleita, jotka ovat jääneet pysyvästi suomalaisiin mieliin, kuten Aila, Arpiset haavat, Sinitaivas, Pustan yö, Annabella ja Rantakoivun alla. Juuri ennen sotia levytetty Kaunis on luoksesi kaipuu oli yksi suosituimmista sota-ajan lauluista. Kappaleesta Elämää juoksuhaudoissa tuli A. Aimon sota-ajan tavaramerkki.

Muita menestyneitä 40-luvun levytyksiä olivat Metsäkukkia, Mantshurian kukkuloilla, Valssi menneiltä ajoilta, Aamu Airistolla, Punaiset lehdet, Ilta skanssissa ja Amado mio. Kaikkiaan A. Aimo on levyttänyt yli 300 kappaletta ja oli vielä 70-luvulle tultaessa yksi Suomen eniten levyttäneitä laulajia.

A. Aimon ensimmäinen orkesteri oli Amarillo, jossa hän aloitti harmonikansoittajana, mutta siirtyi pian laulajaksi. Hän levytti myös ensimmäisen levynsä yhdessä Amarillon kanssa vuonna 1932 (foksi Los Angeles). Erilaisten sattumusten vuoksi A. Aimo palkattiin vakituiseksi laulajaksi Dallapé-orkesteriin 1933, jossa hän jatkoi aina vuoteen 1938 asti, sotien jälkeen uudestaan vuonna 1945 ja vielä vuosina 1960 – 1963. Sodan jälkeen A. Aimo kiersi keikoilla Viljo Vesterisen orkesterin kanssa, mutta suosion hiivuttua 1950-luvun alussa hän palasi toiseen ammattiinsa maalariksi. Aimo Andersson oli ensimmäisiä ruiskumaalauksen osaavia automaalareita Suomessa. Kun Dallapé teki comepackin vuonna 1960, aloitti A. Aimo jälleen sen laulajana ja olikin siinä toimessa aina kuolemaansa asti, vuoteen 1963.


A.Aimo, Dallapé-orkesterin luottolaulaja.
Kuin kaunis olikaan tuo armas onnenaika. Jää mieleen ainiaan tuo ihana lempemme taika. Mä huultes hurmaa join ja lemmenhaaveet koin ja kaikki syömmeni kauneimmat aatokset sulle yksin toin
GEORG MALMSTÉN


Ilta skanssissa

Yleisradio järjesti jatkosodan aikana merimieslaulukilpailun, jonka voitti llta skanssissa valssi. Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut vanha tuttavamme Georg Malmstén. Sen ensilevytys oli vuonna 1944, jolloin A. Aimo levytti sen yhdessä Viljo Vesterisen solistiorkesterin kanssa. Sitten vierähtikin pitkä tovi ennenkun Malmstén itse tarttui kappaleeseen vuonna 1971. Myöhemmin sen ovat levyttäneet mm. Erkki Junkkarinen, Matti ja Teppo, sekä iso joukko tuntemattomampia laulajia ja harmonikan soittajia.

Nyt onkin aika keinahdella tämän Oken esittämän valssin tahtiin. Rauhaisaa iltaa skanssissa 🙂 Musiikkivideo on sivun ylälaidassa.


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×