Sirpaleet


Sirpaleet on dramaattinen valssi, joka tunnetaan yhtenä Eero Avenin pravuureista. Eero Aven levytti sen vuonna 1976. Vuotta myöhemmin sen levytti myös Erkki Junkkarinen, mutta Avenin versio on ehkä se tunnetumpi. Sirpaleet-kappaleen on säveltänyt Hermann Kittler ja sanoittanut Reino Helismaa. Helismaan tuntevat kaikki suomalaiset ja hän on tullut usein vastaan myös Oken blogissa. Mutta Hermann Kittleristä en hyvistä yrityksistäni huolimatta löytänyt juuri mitään tietoja. No, on hänestä jäänyt jälkeen loistava valssi. Sehän ei ole ihan mitätön asia.

Sirpaleet – ja sen muut nimet

Sirpaleet-valssi on sikäli vähän erikoinen, että se tunnetaan usealla eri nimellä. Lisäksi sen melodiassa esiintyy variaatioita eri versioiden välillä. Eräs näistä nimistä on ”Odotus” (Ozidanije). ”Odotus” on mielestäni kuitenkin aivan eri kappale, sillä vaikka A-osa on lähellä Sirpaletta, niin B-osa on aivan erilainen. Viljo Vesterinen soitti ”Odotuksen” harmonikalla savikiekolle vuonna 1931 ja Matti Louhivuori lauloi sen levylle 1951 – tosin eri sanoin, jotka luonnollisesti nekin oli tehnyt Reino Helismaa – kuinkas muuten. Toinen ”sisarnimi” on ”Kaikki alkoi sinun kanssasi”, joka on eittämättä sama kappale kuin Sirpaleet ja sen levytti sekä Juha Eirto että Georg Ots vuonna 1951. Melodia sama, sanat samat, mutta kappale on tavattoman hidas – enempikin sellaista oopperaa. Oma versioni kulkee jossain Eero Avenin ja Erkki Junkkarisen sovitusten välimaastossa. Tempo on nopeampi ja instrumenttien valinta on erilainen. Yritimme saada siihen enemmän svengiä 🙂

Nyt kun olen saanut kaikkien päät pyörälle tarinallani, niin kannattaa kuunnella Oken versiota kappaleesta. Kuunnelkaa hyvillä laitteilla.


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×