Sulamith


Sulamith-kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut legendaarinen Matti Jurva. Se edustaa vanhempaa Suomi-iskelmää ja siinä kuuluu 30-luvun kaukokaipuu. Silloin elettiin aikaa jolloin matkustelu ulkomaille oli peräti harvinaista. Autoilu ja lentoliikenne olivat vähäistä ja etäisyydet sen vuoksi paljon pidemmät. Ei ollut kännyköitä, videoita, televisiota tai nettiä. Puhelin oli kallis, langallinen ja vain harvoissa talouksissa. Radiota kuunneltiin, mutta se ei juurikaan soittanut iskelmämusiikkia, koska Suomen Yleisradion piti valistaa ja sivistää ihmisiä. Tällaisessa eristäytyneessä pienessä Suomessa haaveiltiin muusta maailmasta ja vaalittiin romanttisia unelmia kaukaisista paikoista, joita ei välttämättä ollut edes olemassa. Mutta hieno laulu näistä unelmista syntyi 🙂


…Sulamith, Sulamith, haaveissain aina luokses kaipajan. Kunhan pääsen vapauteen, kohtaamme taas uudelleen…
MATTI JURVA

Sulamith

Matti Jurva ei tietääkseni koskaan itse levyttänyt tätä kappaletta. Alkuperäinen levytys on 30-luvulta ja siinä on Dallapé säestämässä ja solistina Veli Lehto, joka esiintyi Dallapén kanssa koko 30-luvun ajan. Kappaletta on sen jälkeen levytetty aika moneen kertaan. 50/60-lukujen vaihteessa Helena Siltala ja Johnny Forsell tekivät siitä omat versionsa. Muita levyttäjiä ovat olleet Teijo Joutsela ja Humppaveikot (1964), Henry Theel (1980), Eero Aven (1995) ja Sauli Lehtonen (1995). Vain tunnetut mainitakseni. Minulle kappaleen teki tärkeäksi Rauli ”Badding” Somerjoki. Oma sovitukseni tosin poikkeaa aika paljon Baddingin versiosta.

Nyt voit tehdä mielikuvitusmatkan kamelikaravaanissa ja kuunnella Oken versiota kappaleesta (video on sivun yläosassa). Kuuntele hyvillä laitteilla.


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×