Yö kerran unhoa annoit


Tämänkertaisen kappaleen Yö kerran unhoa annoit on säveltänyt Olavi Virta. Minulle Olavi Virta on yksinkertaisesti paras laulaja mitä Suomessa on tanssilavoja kiertänyt. Hänen ääntään kuvaa parhaiten sana ”loistelias”. Hänen kaunis baritoninsa yhdessä loistavien tulkintojen kanssa nosti hänet sfääreihin, joihin kukaan muu ei Suomessa ole sen jälkeen yltänyt. Tangomarkkinoiden vuoksi nimitys ”Kuningas” on kokenut inflaation, mutta kyllä se on niin, että laulajien joukossa on vain yksi kuningas ja se on Olavi Virta. Muita väheksymättä.


Mestariksi ei synnytä

Olavi Virran loistava ääni ei ollut vain synnyinlahja vaan lahjakkuuden ja kovan työn tulos. Tämä tulee selvästi ilmi, kun kuuntelee hänen levyjään eri vuosikymmeniltä. Hyvänä esimerkkinä on tämänkertainen kappaleeni Yö kerran unhoa annoit. Olavi Virta levytti kyseisen kappaleen kolmeen kertaan, vuosina 1942, 1948 ja 1963. Varhaisinta levytystä kuunnellessa Virran ääni ei vielä erotu edukseen muista hyvistä laulajista. Fraseerauksesta puuttuu vielä mestarin ote ja ääni on ohuempi.

Vuoden 1948 levytystä kuunnellessa tunnistaa jo nopeasti Olavi Virran äänen. Fraseeraus on jo parempi ja ääni on alkanut saada sitä syvyyttä, mikä teki Olavi Virran legendaariseksi. Mutta jotain vielä puuttuu. Uusimmassa äänityksessä Kuningas on jo syntynyt. Kaikki se loistokkuus on läsnä, fraseeraus on rohkeaa ja täydellistä. Varsinkin kohta ”…suloisen kirsikkasuun. Uskoin silloin…” on mahtava veto ja heikompi laulaja olisi varmaan mokannut kyseisen kohdan (toinen säkeistö: ”...hymyilee kirsikkasuu. Valo täyttää…”).


Mustavalkoinen piirroskuva laulaja Olavi Virrasta
… Kyllä se on niin, että laulajien joukossa on vain yksi kuningas ja se on Olavi Virta…
OKE KARA

Olavi Virta alkaa laulaa ”täysjännitteisesti”

Miten tämä kaikki tapahtui? Olavi Virran omien sanojen mukaan hän vain päätti alkaa laulaa ”täysjännitteisesti”. Itse uskon, että useat tekijät vaikuttivat Olavi Virran kehitykseen. Hän keikkaili paljon, hän harjoitteli ajoittain paljon ja sai myöskin opetusta usealta eri opettajalta. Jossain vaiheessa viisikymmentäluvun alussa hän huomasi olevansa valmis ja alkoi laulaa ”täysjännitteisesti”.

Olavi Virta säveltäjänä ja sanoittajana

Paitsi että oli erinomainen laulaja, Olavi Virta myös sävelsi ja sanoitti kappaleita. Hänen ensimmäiset sanoituksensa ovat jo 30-luvun lopulta ja 40-luvun alussa hän alkoi myös säveltää. Yksi hänen ensimmäisistä sävellyksistään on juuri tämän kertainen ”Yö kerran unhoa annoit”, jonka hän on myös sanoittanut. Kaikkiaan hänelle on rekisteröity noin 30 sävellystä.

Yö kerran unhoa annoit

Olen noudattanut Virran 1963 sovituksen kaavaa, mutta nopeutimme kappaletta hieman, jotta siitä tulisi tanssittavampi. Alkuperäinen on niin hidas, että sitä on vaikea tanssia ja tanssimusiikistahan on Oke Karan levyillä kysymys 🙂 Ei kun kaveri kainaloon ja baanalle! Sivun yläosassa on se musiikkivideo…


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×