Illan varjoon himmeään


Kuten jo eräässä aiemmassa jutussani vihjailin, olen tehnyt oman versioni aika monesta Unto Monosen sävellyksestä. Tämä johtunee siitä, että pidän paljon hänen tavastaan säveltää. Niissä on melankoliaa, joka iskee minun sisinpääni. Nyt julkaisen kappaleen nimeltään ”Illan varjoon himmeään”. Unto Mononen on myös itse sanoittanut kyseisen sävellyksen. Sen alkuperäinen levytys on vuodelta 1964 ja laulajana Viktor Klimenko. Ei soita mitään kelloa? Ei ihme, sillä silloin se oli sovitettu tangoksi ja kappaleen nimenä oli vielä ”Kaipuuni tango”.

Illan varjoon himmeään

Unto Mononen kärsi koko elämänsä siitä ettei hän saanut omasta mielestään riittävää arvostusta tekemästään musiikista. Tämä riittämättömyyden tunne johti säveltäjän kuolemaan jo varsin nuorena. No, taisi siinä olla mukana myös kuningas alkoholi ja muukin elämäntilanne… Ei tainnut Unto Mononen kuollessaan ymmärtää miten hyviä sävellyksiä hän itse asiassa teki ja miten suosittuja niistä tuli myöhemmin. Monet hänen sävellyksistään nousivat uusiin ulottuvuuksiin erilaisina sovituksina ja uusintapainoksina. Näin tapahtui myös ”Illan varjoon himmeään” kappaleelle, kun Rauli ”Badding” Somerjoki tarttui siihen. Baddingin herkän tulkinnan ja uuden sovituksen myötä siitä tuli hitti 17 vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen (1985).

Muita tulkintoja

Myöhemmin kappaleen on levyttänyt, Baddingin kaavaa mukaillen, Reijo Taipale (1989) ja Jorma Kääriäinen Agents-yhtyeen kera (1998 ja 1999). Hyvä kappale kestää monenlaisia tulkintoja ja nyt taitaakin olla Oken vuoro esittää omansa. Toivottavasti pidät versiostani 🙂


Jaa tämä artikkeli
Liity Oken VIP-klubiin
Tilaa Oken Youtube-kanava

Musiikkivideoita

Scroll to Top
×